Projekt

En sida med projekt och uppfinningar som löst större eller mindre problem i vår vardag.
Trasselkoll
Vad gör hamstern hela natten?

Barnen ville så gärna ha en hamster, men eftersom vi har katter kändes det inte som en bra idé... Farmor rycker in och fixar en söt liten hamster som får bo hemma hos henne i en trevåningsbur. Men vad gör Trassel egentligen hela nätterna?

Vi bygger en Trasselövervakning av en kamera och en raspberrypi (minidator). För att kunna se i mörkret har vi monterat på IR-leddar. Vid rörelse går kameran igång, och filerna sparas på minneskort. Filer som är roliga går att bocka i och spara. Övriga filer raderas av sig själv efter en vecka. Trassel gör av med 80-120 Mb/natt.Trassel var väldigt nyfiken på kameran i början och har undersökt den noga.
Tågväxel
Automatisk tågväxel för legotåg.

Den gamla legotågbanan från 80-talet har automatiska växlar som styrs av en panel. Där körs tågen med elskenor i rälsen och gatulamporna kan lysa eftersom de kopplas in med elsladdar till styrpanelen. Men det är sladdar överallt och glappande kontakter.

På den nya legotågbanan finns ingen el, där går tågen på batteri och styrs av fjärrkontroller. Men växlarna måste styras manuellt. På växlen!
En del saker var verkligen bättre förr...
(för hur har de tänkt egentligen att man ska hinna växla om man har tre tåg som åker samtidigt?? Omöjligt uppgift för samordnaren...)

För att kunna styra växlarna automatiskt behövs en hållare för server och växel. Vi har skrivit ut några bitar i en 3D-skrivare och knyckt några servon från Sprellos projektlåda. Kretskortet har Ruben (med viss hjälp) lött ihop själv. För att kunna styra växlarna med IR-fjärren (Lego) har vi använt en Arduino som är en programmerbar modul.

Sprello
Går det att bygga ett husdjur av en gammal damsugarrobbot?

Vår uttjänta damsugarrobot (Romba årsmodell 2008) fick bli grunden för Sprello.
Vi satte hjulen på en ny bottenplatta och monterade en liten kamera.
Ebba fick designa en kropp av ståltråd som vi klädde med gipsbandage och päls.
Roboten går att styra med ett program i mobilen så länge, medan vi håller på att träna upp den att kunna göra saker själv.
Sprello styrs av en raspberrypi (minidator) och en powerbank.

Just nu pågår träning i att känna igen den röda bollen med vita prickar, träningen går ut på att lära roboten vilka bilder som innehåller den röda bollen, och vilka som tex är en bild på en fot med rödvitrandiga strumpor...Maxatmaskinen: Kattomaten
Vi gör en egen maxatmaskin som matar katterna

SVT har en serie som heter Maxat där de bygger maxade maskiner för att lösa problem.
Vi vill också göra en!

Våra stackars katter som är såå hungriga på morgonen, nu behöver de inte vänta på att vi kliver upp längre!
Från sängen startas ett tåg som åker på en tågbana ut till lekrummet.
I lekrummet startar tåget ett transportband med en kula som sedan åker med en linbana ut till hallen.
I hallen åker kulan ner för trappan i en kulbana.
Nere i hallen stöter kulan i en knapp som startar en motor som rullar upp ett snöre, så att locket över kattmaten åker upp!
Och Ja!! Efter 3 dagar ä maxadmaskinen klar och den funkar!!!

Materialista: Leoåtåg med avstägningsknapp på vänster sida + räls. Färgsensor och legomotor. 1m legotransportband. Murarsnöre. 2 lådor blandad Fischerteknik med motor och trycksensor. 2m golvlist, en hög toarullar och massor med målartejp!

Käpphästar
Ebbas stora intresse senaste 2 åren är käpphästar. Vi har nu 2 stall (ett i cykelboden och ett i lekrummet) och massor med häsar (de har en förmåga att föröka sig snabbt...).
Länk till stallets hemsida: Lillgårdens stall


Start

Huset:
Bilder
Renovering

Login:

(maila för lösenord)
Maria&Jon 2006-2016